6 tips til bryllupstalen

11. mai 2023

Det ligger mye spenning og forventning rundt bryllupstalen, både for brud og for brudgom. Du har hørt utallige taler tidligere, både gode taler og mindre gode taler, og du vil gjerne naile det på din egen bryllupsdag. Hva skal du si? Hvor mye skal du si? Hvor lang skal talen være, og hva om følelsene tar overhånd? Vi har noen gode tips til deg.

HVA SKAL BRYLLUPSTALEN INNEHOLDE?
Tenk på talen som en historie. Fortell om deres første møte, noe morsomt eller romantisk som skjedde på første date, hva som gjorde at du fanget interessen og hva som gjorde at du hadde lyst til å møtes igjen. Fortell om din partners kvaliteter, fortell om hvordan livet deres som par er og hva som gjør at du ønsker å dele resten av livet med akkurat denne personen. Bruk beskrivende ord og historier som gjør at gjestene kan leve seg inn i situasjonene og blir enda bedre kjent med dere som par.

HVORDAN FÅR JEG GJESTENE TIL Å LE?
Dette handler mye om personlighet og hvor komfortabel du er med å snakke foran en stor forsamling. Er du morsom av natur så er det bare å kjøre på, men ikke prøv å være morsom bare for å være morsom. Det å få folk til å le handler ikke om å stå å fortelle vitser og vi anbefaler ikke å debutere som stand up-komiker på bryllupsdagen. Bruk heller en morsom historie, en opplevelse dere har sammen eller fortell om en vane/uvane en av dere har som ingen andre vet om.

Bilde: Canva


MÅ JEG TALE TIL FLERE ENN MIN PARTNER?

Du må gjerne nevne flere i talen om du vil. Kanskje du vil takke forlovere, familien eller svigerfamilien, men 1-2 setninger holder. Talen skal i all hovedsak være fra deg til din partner.

HVORDAN HUSKE TALEN?
Du trenger absolutt ikke å kunne talen din på rams, det går helt fint å ha en jukselapp. Men om du ønsker å lære deg den uten å lese fra et ark så kan det være lurt å øve mye på starten. Lær deg de første setningene og avsnittene, så vil resten komme av seg selv. Les gjennom talen mens du ser deg i speilet, øv deg foran en venn eller heng ordene på ulike knagger som gjør at du husker det.

HVOR LANG SKAL TALEN VÆRE?
En god tale varer i 3-5 minutter. Bryllupstalen skal ikke være en lang avhandling om hele livet fra start og frem til nå, men en kort og beskrivende fortelling om hvorfor dere står der dere står i dag.

HVA OM FØLELSENE TAR OVERHÅND?
Det gjør ingenting om du blir nervøs, følsom eller rørt. Om du er redd for at følelsene skal ta helt overhånd slik at du ikke klarer å gjennomføre, prøv å være så godt forberedt som du kan. Øv, øv, øv – da er du vandt med ordene som kommer ut og du har kanskje fått følelsene litt på avstand. Skulle det komme en tåre eller to så gjør det ingenting – ta en pause og pust med magen, det vil alle ha forståelse for.

Husk at du er omringet av familie og venner som vil deg vel. Har du lyst til å holde tale, men er redd for at nervøsiteten tar for mye plass? Hold det kort, øv mye i forkant, bli kjent med ordene og bare hopp i det. Du kommer til å kjenne på masse mestring og gode følelser når det er gjennomført. Lykke til!

Tekst: Gry Anette Meiner // Toppbilde: Canva

SHARE THIS STORY