Amanda og Gustav

Fotograf: Ingrid Tjernström
Se bildegalleri og leverandørliste nederst i artikkelen.

Sted for bryllupet?
Dalarna- Sälen

Hvordan møttes dere?
Jag, Amanda arbetade som frisör på en salong och såg Gustav bli klippt av en kollega. Jag kunde inte slita blicken från honom och bestämde mig för att jag skulle lämna mitt nummer nästa gång vi sågs. Jag pratade med min kollega som hade klippt honom under fem års tid och hon trodde att han var singel. Veckorna gick och ingen Gustav dök upp på salongen.

Efter ett par månader satt jag och swipade på Tinder och då dök han plötsligt upp! Jag funderade på hur jag skulle göra, spela cool och “bara” ge honom en like eller satsa hårt och ge honom en superlike – det blev en superlike! Han svarade på två minuter med att inleda en konversation. Hans första rad löd: -” Hej! “Var det en genuin superlike eller var det en klassisk skulle-svepa-vänster-men-råkade-svepa-rakt-upp-situation?”

Innan jag ens hann svara skrev han ett till meddelande.

“Jag hade i alla fall gett hunden en superlike!” Det kan ha varit så att jag använde mig av hundtricket och la in en bild på mig och min systers hundvalp.

Konversationen fortsatte och vi bestämde oss för att träffas kort därpå. Vi hade en av de bästa första dejterna jag varit på, nu är vi herr och fru och jag kunde inte ha träffat en bättre partner att dela livet med.

Frieriet?
20/1-2022. Vi hade varit på bio mitt i veckan och när vi kom hem och jag öppnade dörren var lägenheten full av tända ljus och rosenblad. Jag blev totalt chockad men förstod snabbt vad som skulle hända. Jag gick långsamt vidare in i lägenheten och möttes av ett bord med 100 röda rosor, choklad, fukt och såklart en flaska champagne. Jag vände mig om och där stod han, på knä. Han frågade “ Elin Amanda, Catarina Lundberg – vill du gifta dig med mig?” Jag blev helt överlycklig och rörd och svarade -” Det är klart att jag vill!” Jag var den lyckligaste tjejen i världen och tårarna bara rann. Jag hade aldrig föreställt mig att jag skulle bli så rörd. Jag är så oerhört glad att frieriet blev så intimt och oväntat.

Hvordan var planleggingsprosessen?
Direkt vid frieriet så sa min man att han hade två förslag. Antingen ville han ha ett sommarbröllop 2023 eller vinterbröllop 2023. Där och då startade planeringsfasen och jag som drömt om bröllop hela mitt liv hade redan en hel del tankar och förslag. Om det skulle bli ett sommarbröllop var den självklara platsen Skaftö-Fiskebäckskil. Där har jag spenderat varje sommar sedan jag föddes och en naturlig plats för ett sommarbröllop.

Vi preliminärbokade en festlokal som flera av mina vänner och bekanta redan gift sig i så det kändes inte superunikt.  Vi letade vidare och kollade även på alternativa ställen för ett vinterbröllop. Det ena alternativet vi hade var Buustamon Fjällgård i Åre men det förslaget röstades snabbt ner då vi kände att det blev för långt för våra gäster att åka. Det andra förslaget var Sälenstugan Original i Lindvallen, som är en supermysig stuga som ligger mitt i backen. Eftersom jag arbetat i Sälen i flera säsonger kände jag till restaurangen mycket väl och visste att det skulle vara en perfekt plats för ett bröllop. Däremot hade inte Gustav besökt Sälenstugan och det var ett måste innan vi gjorde vårt slutgiltiga val. Vi bokade träff med de fantastiska ägarna Stefan och Maria och åkte upp till Sälen, exakt ett år innan bröllopet ägde rum. Gustav blev lika förtjust som jag och det kändes helt rätt att fira vår stora dag på Sälenstugan Original.

Efter att vi valt lokal flöt allt på. Vi bokade ytterligare en fantastisk lokal till dagen innan bröllopet, en mellanaktivitet/bröllopsmingel efter vigsel uppe på fjället, hundsläden, lokal till brunchen dagen efter, boende för alla gäster, buss, kyrka osv. När vi kom hem från resan började det intensiva planerandet med allt runtomkring. Vi hade nog aldrig kunnat ana hur intensivt det skulle vara att planera ett tre dagar långt destinationsbröllop för 100 gäster. Vi satt varje kväll efter jobbet sista halvåret innan bröllopet med olika projekt. Allt från att sy egna servetter till att välja kvalité på papper till häftena som skulle ligga på borden. Det var en väldigt rolig, lärorik och en aning stressig resa som vi i efterhand är så glada att vi gjorde för allt blev verkligen precis som vi hade tänkt oss.

Vielsen?
Ägde rum i Sälens fjällkyrka, som är en liten och intim träkyrka med plats för 100 personer. Det blev oerhört intimt och stämningsfullt och en av de bästa stunderna på dagen.

Hva vil du si om stilen deres?
Vi försökte eftersträva ett genuint svenskt fjällbröllop vilket inte var så svårt för lokalerna i sig var så speciella och gemytliga att stämningen infann sig nästan av sig självt. Vi valde endast att förstärka med fler ljuskällor, gröna eukalyptus och torkade blommor och en massa levande ljus.

Hva var det beste med dagen?
Det bästa var att alla var på sitt allra bästa humör. Gästerna bidrog till en helt fantastisk stämning och visade sin tacksamhet under hela helgen. Mellan vigsel och middagen hade gästerna inte fått veta vad de skulle göra, bara att de skulle ha  varma kläder på sig. Efter vigseln hämtade en buss upp dem och körde dem till en upphämtningsplats där det stod skoterslädar och bäntade. Dessa slädar tog alla 100 gäster upp på fjället till världens mysigaste stuga, Storfjällsgraven. Inte ett moln på himlen och träden var täckta med snö, en vackrare inramning gick inte att få. Väl uppe på fjället serverades bubbel och värmande soppa till alla. Jag och Gustav tog oss upp med hundsläde och anlände sist av alla. Vi möttes av Gustavs acapellakör “Gosskören” som sjöng Rövarsången från Ronja Rövardotter.

Fortell om en spennende hendelse – noe morsomt, noe som ikke gikk som det skulle, en overraskelse eller lignende.
Enligt oss flöt dagen på helt enligt plan men det är väl det som är just att ha bra vänner omkring sig som bara löser saker som uppkommer längs vägen. Som när våra toastmasters anlände till Storfjällsgraven och insåg att de hade glömt att ladda ner musiken offline och det inte fanns någon täckning på fjället. De fick lite panik och frågade ägaren Leonard om hjälp. Han pekade upp mot toppen av berget och sa att “Där uppe finns det täckning, låna min scooter och åk dit och ladda ner musiken!” Det var exakt vad de gjorde och 15 minuter senare var musiken på plats.

Ditt beste tips til andre som skal gifte seg?
Gör ert bröllop precis som ni vill ha det. Bry er inte om andras förväntningar utan låt era drömmar få styra. Bjud de ni vill bjuda och inte de ni borde bjuda. Gällande budget – bjud hellre alla de personer ni vill bjuda än att servera ett dyrare vin. Ingen kommer någonsin komma ihåg om ni serverade husets Chardonnay eller en dyr Sancerre, folk minns stämningen och glädjen.

MUSIKK:
Inngangsmusikk:
Vi hyrde in en trio som spelade folkmusik. Hazelius Hedin- Årepolskan 

Utgangsmusikk:
Hazelius Hedin- Getapolskan 

Første dansen:
Gladys Knight and the Pips- Midnight train to Georgia

Hadde dere noen andre spesielle innslag ila dagen?
På fredagen i Lappkåtan spelade samma trio bluegrass blandat med svensk folkmusik. Utöver det hade vi en livemusikquiz där samtliga låtar framfördes av Gustav eller “gästartister” i form av våra vänner och släktingar vi hade bett om att delta. Det blev ett oerhört fint inslag. Min syster sjöng bland annat Daniel Norgren – The day that’s just begun och Gustav bästa kompis Christoffer sjöng  Nationalteatern – Men bara om min älskade väntar.

Hela bröllopshelgen genomsyrades av musik då Gustav är musiker och har en hel del musikaliska vänner. Under vigseln sjöng Gosskören And so it goes av Billy Joel och tre andra vänner hade gjort ett otroligt arrangemang på Daniel Lemmas – If I used to love you.

Även under middagen uppträdde flera av våra vänner men det mest minnesvärda var när Gustav höll tal till mig och avslutade talet med en egenkomponerad låt, skriven till mig. Det var en av de mest stämningsfulla ögonblicken under hela helgen. Alla gäster satt som ljus och inte ett öga var torrt.

leverandører:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

SHARE THIS STORY